Kyudo jaoston historia

Uusikaupunkilainen judoka Pentti Nieminen harjoitteli Tokion Kodokanissa 1970-luvulla. Hän kävi myös Budokanissa ja näki siellä Kyudoa ja kiinnostui lajista. Palattuaan Suomeen selvisi, ettei kyudoa harjoiteltu täällä. Noin 10 vuotta myöhemmin hänen saksalainen ystävänsä toi saksalaisia budo-lehtiä. Yhdessä niistä oli saksalaisia kyudokoita. Yksi kyudoka kulki nimellä Feliks F. Hoff. Pentti Pentti yritti saada yhteys tähän herra Hoffiin muttei onnistunut ennenkuin 1984 kun Pentti ylipuhui Peter Schildin, Porvoossa asuva saksalainen, auttamaan. Herra Hoff hyväksyi kutsun tulla tuomaan kyudon Suomeen. Aika ja paikka ym. yksityiskohdat olivat vielä avoinna.

Näihin aikoihin Leif Bagge, niinikään Porvoosta, tuli mukaan kuvioihin. Leif soitti herra Hoffille ja sopi yksityiskohdista. Sitten hän ylipuhui johtamansa judo seuraa, Porvoon Judoa, toimimaan virallisena järjestäjänä. Ajankohdaksi oli sovittu  23-24.11.1984. Paikaksi Leif sai upouuden Porvoon Ammattikoulun liikuntasalin. Hän lähetti 168 kutsukirjettä Suomen kaikille judo-, karate- ja aikido seuroille. 22 henkilöä eri puolelta Suomea tuli leirille.

Leif kutsui koolle ne osallistujat, jotka olivat Porvoosta. Ajatuksena oli perustaa oma yhdistys Porvooseen. Päivämäärä oli 15.12.1984 ja paikkana Leifin koti, Jousitie 10!! Nimeksi tuli Heiwa No Yumi (rauhallisuuden jousi). Nimi tuli Hoffin sanoista leirillä. "Jos harjoittelee ahkerasti ja pitkään voi saada "rauhan" sydänmeensä. Heiwa No Yumi on Suomen ensimmäinen kyudoseura.

Seura sai harjoituspaikan Porvoon Urheiluhallin alakerrassa. Alussa olivat harjoituksissa vain kaksi henkilöä. Leif  ja Juhani Linnovaara. Peruskurssejakin järjestettiin, joihinkin tulivat osallistujia toisiin ei. Vuonnaa 1986 Heiwa No Yumi oli järjestämässä ensimmäiset Kendo-harjoitukset Suomessa. Kurssilla mukana olleita kendokoita kutsuttiin mukaan HNY seuraan omaksi jaokseksi. He eivät silloin vielä tulleet mukaan. Vuonna 1990 Bagge osallistui kahteen Tai Chin peruskurssiin Porvoossa. Hän kutsui kurssilla olleet liittymään Heiwa No Yumiin. Kendokatkin halusivat nyt mukaan seuraan. Koska nyt oli jo kaksi uutta lajia oli paikallaan miettiä uudestaan seuran nimeä. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyttiin Yosaiki´hin. Yosai tarkoittaa Linnoitettua ja Ki on Voimaa. Linnoitettu tulee kaupungin ruotsinkielisestä sanasta Borgå = Linnanjoki. 1200-luvulla oli Porvoon Linnanmäellä puinen linnake. Ki on maailmankaikkeudessa virtaava voima/energia.

Vuonna 1990 Henry Bäckman, joka oli ollut mukana ensimmäisellä leirillä v.1984 mutta sitten ei jatkanut tuli takaisin Kyudon pariin. Pari vuotta myöhemmin seuran peruskursseille tuli 4 uutta jäsentä, mikä oli ja vielä onkin ennätys. Näistä kaksi henkilöä harjoittelevat vieläkin. Seuraavana vuonna yksi uusi jäsen liittyi. Hänkin harjoittelee vielä. Sitten kesti vuoteen 1999 ennen kuin tuli kaksi uutta jäsentä. Vuonna 2001 jäseniä oli jo 11! Mielenkiintoista on, että kymmeneen vuoteen ei kukaan aloittaneista ole lopettanut!

Yosaiki on toiminut useimpien Suomessa järjestettävien viikonloppuleirien järjestäjänä. Vuonna 1989 seura isännöi ensimmäisiä SM - kilpailuja ja vuonna 1993 seura isännöi EM -kisoja. SM kilpailuissa seuran jäsenet ovat voittaneet seuraavsti: Leif Bagge yksi hopeaa ja kaksi pronssia ja Henry Bäckman 1 hopea ja yksi pronssi. Leif on myös voittanut tyylikilpailun pari kertaa. Leif on Suomen ainoana 5.danin haltijana toiminut tuomarina vuodesta 1992. Näin ollen hän ei ole itse voinut osallistua kilpailuihin.  Hänen paras sijansa EM:ssä on 7.

Vuonna 2001 Yosaiki toimi ensimmäisen (perinteiseksi ajatellun) Budogaalan järjestäjänä. Tilaisuus oli jymymenestys. Lajeja oli 9 ja katsojia lähes 500!